Poedelnaakt stond R.Y.R. (34) op 27 januari 2010 voor een basisschool in ‘s-Heerenbroek. Zelfs zijn schoenen had hij voor de gelegenheid uitgedaan. ,,Het is een spel’’, verklaarde de stelselmatige naaktloper nadien tegenover de politie.
Dinsdag moest R. zich bij de politierechter in Zwolle verantwoorden voor het plegen van schennis in de openbaarheid. Een voorbijganger had de politie gewaarschuwd toen hij de naakte man in de buurt van de school had zien staan. ,,Hij was net bezig om zijn kleren weer aan te trekken’’, had de getuige gemeld. Aan de hand van de omschreven kleding werd de verdachte door de politie in de kraag gevat. De naaktloper, die een enigszins zwervend bestaan lijdt, ontkende de beschuldiging niet. Hij moest in het verleden al vaker voor het hekje verschijnen voor naaktlopen in het openbaar. In januari vorig jaar ging hij tot twee keer toe in het centrum van Zwolle uit de kleren. Toen verklaarde hij nadien dat hij zijn aderen had willen luchten en dat stemmen in zijn hoofd hem hiertoe opdracht hadden gegeven.
Het lijkt er dan ook op dat de man kampt met psychische narigheid. Ook dit keer was hij uit de kleren gegaan door stemmen in zijn hoofd. De verschijning van zijn overleden hamster zou hem dit keer de opdracht hebben gegeven. ,,Dit gaat nog wel vaker gebeuren’’, waarschuwde hij.
,,Meneer is al meermalen veroordeeld voor het plegen van schennis’’, zei de officier van justitie. ,,Wellicht wordt hij vanuit een stoornis hiertoe aangezet. Aan de andere kant heeft de verdachte ook verklaard dat hij begrijpt dat dit fout is.’’ Een nader onderzoek naar de psychische gesteldheid, waaraan de verdachte in het verleden weigerde mee te werken, vond de aanklaagster echter niet meer opportuun gezien de ouderdom van de zaak. Daarom eiste ze een gevangenisstraf van een week.
Ook de rechter meende dat de zaak, gezien de verstreken tijd, moest worden afgedaan met een gevangenisstraf van een week. W. verscheen niet op de zitting. De zaak werd zonder hem afgedaan.