Astronomen hebben vier sterren gevonden die een blik geven op de toekomst die de Aarde staat te wachten. Rond de witte dwergen ontdekten ze ringen van materiaal dat is overgebleven toen de ster de planeten verwoestte.
Dankzij de Hubble Ruimtetelescoop konden de wetenschappers vaststellen uit wat voor materiaal de ringen rond de sterren zijn samengesteld. Ze bleken vooral zuurstof, magnesium, ijzer en silicium te bevatten, de vier elementen waar ook 90 procent de Aarde uit bestaat. Bovendien bleek er weinig koolstof te vinden, precies zoals bij de vernietiging van de Aarde het geval zal zijn.
De wetenschappers denken dat de vier sterren aan het einde van hun leven de planeten vernietigd hebben. Sterren zoals de zon zwellen dan op, waardoor planeten worden verzwolgen of uit hun baan schieten. Wat overblijft als de ster weer krimpt tot een witte dwerg zijn ringen van puin.
"Wat we bij deze witte dwergen zien op honderden lichtjaren van ons verwijderd, is een blik op de verre toekomst van de Aarde", zegt een van de onderzoekers. "Dit zal in ons zonnestelsel over miljarden jaren ook gebeuren." Afbeelding