Archeologen hebben in IsraŽl juwelen gevonden die zo'n 3000 jaar oud zijn. Ze vermoeden dat de eigenaar de oorbellen, ringen en kralen van kwarts in de elfde eeuw voor Christus heeft verstopt.
De juwelen zaten in een vaas van keramiek die werd gevonden in de ruÔnes van een huis in Megiddo, in het noorden van het land. De vaas werd al in 2010 gevonden, maar pas dit jaar kwamen de archeologen eraan toe om 'm beter te bekijken. Bij het schoonmaken werden de juwelen ontdekt.
Volgens de vinders is het een van de waardevolste vondsten ooit uit de bijbelse periode. Vooral een gouden oorbel die is afgewerkt met figuurtjes van geiten, is "zonder weerga".
Megiddo, ook bekend onder de naam Armageddon, was een belangrijke stad voor de Kanašnieten. In de loop der eeuwen werd de stad meerdere keren tijdens oorlogen met de grond gelijkgemaakt. Mogelijk dateert de vondst uit zo'n periode.
Omdat de juwelen lijken op sieraden die in Egypte zijn gevonden, vermoeden de archeologen een band met dat land. Daarom wordt nu gekeken naar de goudwaarde in de ring. Als er weinig zilver is gebruikt in de legering, betekent dat dat de sieraden in Egypte zijn gemaakt, omdat zilver daar zeldzaam was.
Foto