Terwijl zijn leeftijdsgenoten worstelden om het alfabet te beheersen leerde de driejarige Sean Mathavan 150 hoofdsteden uit zijn hoofd.
De peuter kan ook alle staten, territoria en belangrijke waterwegen van Australië benoemen. Hij kan lezen en schrijven, het alfabet in gebarentaal uitbeelden en kent alle tafels.
Moeder Seema Mathavan denkt dat haar zoon een fotografisch geheugen heeft. Ze vertelde dat hij voor zijn eerste verjaardag al woorden uit boeken las. Nu kan hij boeken lezen die voor de basisschool zijn bedoeld.
“Toen hij geboren werd wist ik dat hij anders was. Hij is erg alert en altijd erg actief. Hij wil altijd maar leren,” zei Seema.
Afgelopen jaar lieten de ouders van het jongetje hun enige kind onderzoeken door de Sydney Child Assessment and Testing Service. Hij werd gelijk in de hoogste klasse van intellectueel vermogen geplaatst, boven 95 procent van de overige testpersonen.
Het stel kijkt nu waar ze hun hoogbegaafde zoon het beste naar school kunnen sturen. Sean’s vader zei dat zijn zoon nog nooit naar school is geweest, maar simpelweg geďnteresseerd was in het leven.
“We gaan elke twee weken naar de bibliotheek en iedere keer leent hij 20 boeken,” zei hij. “Straks heeft hij alle boeken al gelezen voordat hij naar school gaat.” Het zal vast niet lang duren voordat Sean zijn boeken inruilt voor medische tijdschriften, want de peuter wil graag arts worden.
Ondertussen probeert hij zijn ouders te overtuigen af te reizen naar de enige plek op aarde die hem enorm verbaast. Hij heeft veel over Antarctica gelezen in boeken, maar kan niet begrijpen waarom het continent geen hoofdstad heeft.