De Nederlandse backpacker Linda Huiskamp (26) uit Culemborg mag voorlopig niet weg uit Australië. Dat heeft de rechter besloten. Hoe het nu verder met haar moet, is nog onduidelijk.
Huiskamp raakte in april in de buurt van Esperance in Australië betrokken bij een ernstig ongeluk, waarbij een ander Nederlands meisje omkwam. Huiskamp had zelf een klaplong, gebroken ribben en een gebroken sleutelbeen en een hersenschudding.
In Australië kan een aanrijding met dodelijke afloop als misdrijf worden aangemerkt. Bij een veroordeling kan dat tien jaar cel betekenen, maar dat wordt het in dit geval waarschijnlijk niet, omdat er geen drank of drugs in het spel waren.
In West-Australië moeten alle zaken waarbij een dode is gevallen, voor de rechter komen. Huiskamp moet daarom in Australië blijven. Maar door de enorme wachttijden bij de plaatselijke rechtbank kan het nog wel een jaar duren voor haar zaak voorkomt. Daarom probeerde de Nederlandse via de rechter af te dwingen dat ze haar zaak in Nederland mag afwachten, maar daar heeft de rechter dus niet mee ingestemd.