In Duitsland komt er voor het eerst een dorp voor dementen. De gemeenteraad van het plaatsje Alzey in de deelstaat Rijnland-Palts ging vandaag akkoord met de bouwplannen. De bedoeling is dat circa 120 mensen met dementie in het dorp worden ondergebracht. Ze kunnen daar rekenen op goede medische zorg. In het dorp van 12.000 vierkante meter komen ook onder meer een kapper en een supermarkt.
Het gemeentebestuur van Alzey heeft met een grote meerderheid beslist een daarvoor speciaal voorzien stuk grond tot einde 2013 voor een investeerder vrij te houden, aldus de woordvoerder die daarmee een bericht op de Duitse omroep SWR bevestigde.
Volgens het Gezondheidsministerie van de deelstaat Rijnland-Palts wordt het dementendorp het eerste van die aard in heel Duitsland. Ongeveer 120 demente mensen zullen in het dorp kunnen leven en verzorging van verplegers genieten. Op zowat 120.000 vierkante meter zullen gelijkvloerse en éénverdiepingswoningen komen, alsmede artsen- en fysiotherapeutische praktijken, een kapper en een supermarkt.
De investeerder kan nu nagaan of het project voor hem economisch te doen is. Het voorbeeld voor het initiatief is de woonwijk De Hogeweyk nabij Amsterdam in Nederland waar 23 woningen voor dementen zijn.