Meer dan een etmaal in afzondering, 30 spoken zien in plaats van tegenstanders, een hoofd vol damborden met almaar verschuivingen, knagende twijfel omdat 100 procent zekerheid niet bestaat, maar bij 42 punten dan heb je ook wat. Het wereldrecord blindsimultaandammen. Erno Prosman doet vrijdag om twaalf uur in het nieuwe stadhuis van Gouda de eerste zet, zaterdag hoopt de Delftse grootmeester Ton Sijbrands weer te hebben afgelost.
Voor een geslaagde recordpoging moet de ‘geblinddoekte’ tegen een legertje tegenstanders van goed clubniveau een score halen van 70 procent. Prosman (39) moet dus ten minste 42 punten veroveren, door bijvoorbeeld 14 zeges en 14 remises te noteren en slechts twee nederlagen te incasseren. Onreglementaire zetten leiden bij herhaling (drie in één partij en na de vijfde in totaal) tot verlies van de partij. Blindsimultaandammen is een Nederlandse ‘liefhebberij’, vooral dankzij Ton Sijbrands. Piet Roozenburg werd in 1950 de eerste wereldrecordhouder door uit het ‘blote hoofd’ twee onzichtbare tegenstanders te verslaan en tegen drie andere remise te maken. Wim Huisman hield 5 jaar later aan acht blindpartijen 11 punten over (69 procent).
Daarna kwam Sijbrands. De levende damlegende voerde in de periode 1982-2007 het record van 10 tegenstanders op tot 25. Prosman maakte er een jaar later 27 van en de reactie van Sijbrands kwam in 2009 met 28. Hij dacht destijds meer dan 40 uur in eenzaamheid na.