Iraanse vrouwen protesteren online tegen de plicht om gesluierd over straat te lopen in het land. Op
de Facebookpagina 'Nee tegen de verplichte hijab' plaatsen ze foto's van zichzelf zonder hoofddoek,
en onderstrepen dat vrouwen het recht zouden moeten hebben om zelf te bepalen of ze al dan niet een sluier dragen. Het is voor vrouwen in Iran bij wet verplicht om het hoofd te bedekken.
De activisten die de site hebben opgericht zijn van Iraanse afkomst, maar leven zelf niet meer in het
land. Toch zouden veel vrouwen die wél in Iran wonen een foto van zichzelf hebben geplaatst, of de
site 'geliked' hebben, meldden ze aan het radiostation Radio Free Europe.
"De helft van de likes komt uit Iran zelf", zegt campagneleidster Alireza Kiani, die het land een jaar
geleden heeft verlaten.
De Iraanse autoriteiten beweren dat vrouwen die zichzelf niet goed bedekken, op een negatieve manier aandacht trekken van mannen. De hijab zou volgens hen de beste bescherming voor vrouwen zijn.




Iraanse vrouwen protesteren online tegen de plicht om gesluierd over straat te lopen in het land. Op de Facebookpagina 'Nee tegen de verplichte hijab' plaatsen ze foto's van zichzelf zonder hoofddoek, en onderstrepen dat vrouwen het recht zouden moeten hebben om zelf te bepalen of ze al dan niet een sluier dragen. Het is voor vrouwen in Iran bij wet verplicht om het hoofd te bedekken.
De activisten die de site hebben opgericht zijn van Iraanse afkomst, maar leven zelf niet meer in het land. Toch zouden veel vrouwen die wél in Iran wonen een foto van zichzelf hebben geplaatst, of de site 'geliked' hebben, meldden ze aan het radiostation Radio Free Europe.
"De helft van de likes komt uit Iran zelf", zegt campagneleidster Alireza Kiani, die het land een jaar geleden heeft verlaten.
De Iraanse autoriteiten beweren dat vrouwen die zichzelf niet goed bedekken, op een negatieve manier aandacht trekken van mannen. De hijab zou volgens hen de beste bescherming voor vrouwen zijn.