Clowns in ziekenhuizen zijn een bekend verschijnsel. Maar in IsraŽl zijn nu al enige tijd clowns in en rond de operatiekamer en op de eerste hulp te vinden. Volgens de artsen werkt het, niet alleen bij kinderen.
Zo zouden vrouwen die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan profijt hebben van een vrolijke clown.
Uit een verleden jaar verschenen studie zou blijken dat de kansen van een vrouw om bevrucht te raken bij de ingreep stegen van 20,2 naar 36,4 procent als er een clown aanwezig was, meteen na het inbrengen van het bevruchte eitje.
Bij het onderzoek vallen veel wetenschappelijke kanttekeningen te plaatsen. Maar volgens Sjevach Friedler van het Assad Harofeh Medisch centrum, bewijst zijn onderzoek dat lachtherapie de stress kan verminderen en het immuunsysteem in de baarmoeder kan versterken.
In een andere studie van artsen in het noorden van het land had de aanwezigheid van een clown tot gevolg dat kinderen met een urineweginfectie veel stiller lagen tijdens het maken van een inwendige foto. De clown sprak met de kinderen af dat ze met z'n allen zouden bevriezen tijden de behandeling.
IsraŽls clowndokters, het tien jaar geleden opgerichte gilde van Dream Doctors, pleiten nu voor een verdergaande vermenging van geneeskunde en de clownkunst.
Het is niet alleen maar een rode neus en flapschoenen, zegt Arthur Eidelman, voormalig hoofd van de kinderafdeling van een ziekenhuis en hoofd van de wetenschappelijke commissie van de Dream Doctors. "We beschouwen medische clowns als een integraal onderdeel van het zorgteam."
In IsraŽl zijn ze inmiddels al actief in 25 medische centra en een van de univeristeiten biedt inmiddels een bachelor-opleiding voor medische clowns.
De Amerikaanse arts Ernest Katz, directeur gedragskunde in een kinderziekenhuis in Los Angeles, reageert sceptisch. Hij gelooft niet dat in de VS de bereidheid bestaat zo een hele beroepsgroep te financieren. Te meer daar speel-therapeuten al soortgelijke technieken toepassen. "En", zo merkt hij op, "veel Amerikanen hebben gewoon een hekel aan clowns."