De bemanning van de Costa Concordia is tot 'Zeevaarder van het jaar' uitgeroepen door Lloyd's List.
Wat de Acadamy met haar Oscars is voor de filmwereld is Lloyd's List met haar prijzen voor de zeevaart. Des te opmerkelijker is het nu dat ze de bemanning van het gezonken cruiseschip uitroept tot 'Seafarer of the Year' (Zeevaarder van het Jaar). Lloyd's List vindt dat er na de ramp veel te veel aandacht is besteed aan het falen van de kapitein van het cruiseschip en veel te weinig aan het dappere optreden van vele andere bemanningsleden. Daarom zou het nu nodig zijn de crew van de Costa Concordia in het zonnetje te zetten.
Pijnlijk in tegenspraak
De conclusie van Lloyd's is pijnlijk in tegenspraak met wat onderzoek tot nu toe heeft uitgewezen. Een deel van de bemanning zou helemaal niet op de hoogte zijn geweest van de evacuatieprocedures. Bovendien zou de internationale bemanning tijdens en na het stranden van de Costa Concordia de grootste moeite hebben gehad om met elkaar te communiceren.
Lloyd's denkt daar toch echt anders over. 'Er zijn weliswaar 32 mensen omgekomen maar het dodental was veel hoger geweest als de bemanning niet zo dapper en doortastend had opgetreden', staat er in het juryrapport.