De Spaanse koning Juan Carlos is ontsnapt aan twee onderzoeken naar vaderschap. De Spaanse justitie gaf als reden "de onschendbaarheid van de persoon van de koning aan", zo blijkt uit gerechtelijke beslissingen die het Franse persbureau AFP heeft kunnen inkijken.
De Catalaan Alberto Sola Jimenez en de Belgische Ingrid Jeanne Satiau zijn ervan overtuigd bastaardkinderen te zijn van de Spaanse vorst. Zij hebben bij burgerlijke rechtbanken in Madrid twee aanvragen om een onderzoek naar vaderschap ingediend. Maar beide verzoeken zijn op 9 oktober verworpen.
Beide rechtbanken verwezen naar de bescherming die artikel 56 van de Spaanse grondwet aan het staatshoofd biedt. Het stelt dat de "persoon van de koning onschendbaar is en niet ter verantwoording kan worden geroepen".
Die bescherming geldt ook bij burgerrechtelijke procedures, meenden de rechtbanken.
Volgens de krant El Mundo hebben Ingrid Jeanne Satiau en Alberto Sola Jimenez beslist een aanvraag tot vaderschapsonderzoek in te dienen, nadat uit DNA-tests was gebleken dat zij voor 91 procent broer en zus zijn.
Satiau vertelde de pers omtrent het veronderstelde vaderschap te hebben gehoord toen haar moeder op een dag had gezegd, toen Juan Carlos op televisie was: "deze man is je vader".
De vrouw deed sindsdien opzoekingswerk en ontmoette uiteindelijk Sola die als kind werd geadopteerd. Hij eist al jaren vaderschapserkenning door de Spaanse koning. Hij zegt dat zijn biologische moeder, een dochter van een gekende bankier in Barcelona, een relatie met Juan Carlos heeft gehad, aldus de Spaanse pers.