Dean "Deano" Stefanek heeft in 2003 30 minuten gevochten met een 6 meter lange witte haai en het overleefd.
De uit Zuid-AustraliŽ afkomstige tonijn duiker vertelde hoe hij naar vrijwillig een 'tuna pen' in dook om te proberen de gewonde haai te doden. "Iemand moest het doen, niemand anders leek er zin in te hebben dus ik sprong er in."
Het gevecht voltrok zich in een recent geplaatste tonijnboerderij vlak voor de kust van Mexico en het verhaal van de AustraliŽr die met de angstaanjagende vis "worstelde" verspreidde zich snel.
Stefanek blijft rustig onder de commotie en zegt: "Het is gewoon 1 van die dingen die gewoon gebeurt. De haai kwam in de boerderij door zich door de bodem van het net te bijten na het ontdekken van een paar dode vissen. Er was gewoon geen andere manier om het beest eruit te krijgen. Een paar gasten schoten erop, maar het beest wou maar niet doodgaan. Uiteindelijk werd het me teveel rotzooi en ik sprong in het water. Ik zwom buiten het net zodat ik het beest kon beschieten met een 'power head' (een speer voorzien met een shotgun cartridge)". In plaats van dood te gaan werd de haai alleen maar kwaad van het schot en begon hij het 45 meter lange net te slopen.
"Iemand moest naar binnen gaan. Ik was de meest ervaren duiker van het hele team dus ging ik het net in. De haai zag me vrij snel en kwam op me af in blinde woede. Ik probeerde hem snel te doden door op z'n hoofd te schieten, maar dit verdoofde hem alleen even.
Ik heb nog 8 maal op het beest geschoten en toch kwam het elke keer terug. Toen begon ik toch wel een beetje bang te worden. Een andere duiker zag dat ik in de problemen zat en dook ook het net in. We besloten dat we de haai niet konden doden op deze manier dus ik bedacht dat we hem eerst moesten vangen en uit dit net halen."
Stefanek ging boven water, riep om een touw en dook met het touw naar beneden.
Terwijl de haai afgeleid werd door de andere duiker bond hij het touw om de staart van de haai. Hij gaf het teken aan de boot dat ze moesten gaan slepen en toen pas zag hij hoe groot de haai eigenlijk was. "Niemand daar had ooit zo'n grote haai gezien. Er waren meer dan een paar blikken van verbazing op de boot. Het was zeer zonde dat het beest dood moest maar het kon niet anders. Het was zwaar gewond en het zou simpelweg een veel lijden bespaard blijven als het snel over was. Ik weet dat deze dieren aan het uitsterven zijn maar er is er maar 1 van mij en dit dier had mij heel snel kunnen laten uitsterven." Foto