Wie gelooft in het adagium 'Geld maakt niet gelukkig' moet maar eens met een echte miljonair gaan praten. Die zijn het namelijk helemaal niet eens met dat motto. Geld maakt wel degelijk gelukkig, is de conclusie van de miljonairs die hebben meegewerkt aan een onderzoek van Van Lanschot Bankiers. Volgens de bank voor vermogende particulieren voelt 86 procent van de 257 ondervraagde rijkaards zich 'gelukkig'. Vooral oudere miljonairs vinden dat zij de belangrijkste ambitie van hun leven royaal hebben waargemaakt.
Uit een profielschets blijkt dat de gemiddelde miljonair een 50-plusser is. Hij bezit ongeveer 2,9 miljoen euro, stemt VVD en is gehuwd, autochtoon en relatief vaak hoogopgeleid. De meeste miljonairs wonen rond Amsterdam en in de provincie Utrecht. Verder houden zij van sport en hebben zij een voorliefde voor Duitse auto's.
De BMW is het favoriete automerk van de financiŽle bovenklasse, gevolgd door Volkswagen en Audi. Eenvijfde van de miljonairs heeft drie of meer van deze wagens in de garage staan.
De huidige financiŽle crisis is de grootste zorg van miljonairs, stelt Van Lanschot Bankiers. Hoe beter een miljonair de financiŽle actualiteit volgt, hoe minder gelukkig hij lijkt te zijn. Opmerkelijk is dat het inkomensverschil tussen miljonairs en niet-miljonairs veel kleiner is dan hun vermogensverschil. De gemiddelde Nederlandse miljonair heeft een besteedbaar jaarinkomen van 78.000 euro, bij niet-miljonairs ligt dat gemiddeld op 24.000 euro.