De aan- of afwezigheid van bepaalde bacteriŽn in de poep van een tot twee weken oude babyís kan het huilgedrag een maand later voorspellen. Biologe dr. Carolina de Weerth van de Radboud Universiteit Nijmegen onderzocht meer dan duizend bekende darmbacteriŽn in de ontlasting van 24 jonge babyís, en bracht die 'bacteriŽle poepsamenstelling' in verband met het huilgedrag tot zoín vier maanden oud.
Op de leeftijd van zes weken werd het dagelijkse huilgedrag geregistreerd: 12 babyís huilden gemiddeld meer dan drie uur per dag (de gebruikelijke grens om van een Ďhuilbabyí te spreken) en 12 huilden gemiddeld iets meer dan een uur per dag. In de poepmonsters die in de eerste weken werden afgenomen van de babyís die later Ďhuilbabyísí werden, zaten minder verschillende soorten bacteriŽn en de bacteriŽle samenstelling ontwikkelde zich langzamer dan bij de babyís in de controlegroep. In de ontlasting van de niet-huilbabyís kwamen dus meer verschillende bacteriŽn voor.
De huilbabyís hadden twee keer zoveel proteobacteriŽn in hun ontlasting dan de controlebabyís. Tussen deze proteobacteriŽn zaten soorten die gas produceren. BacteriŽn die niet of veel minder voorkwamen bij de huilbabyís waren de bifidobacterie, de lactobacillus en butyraat producerende bacteriŽn. De laatste bacterie heeft bij volwassenen een pijnstillend effect. Volgens Carolina de Weerth verklaart de specifieke microbiŽle diversiteit of blauwdruk mogelijk het buitensporige huilen van de babyís. Haar onderzoek verscheen deze week online in het tijdschrift Pediatrics. Hoe het komt dat de (latere) huilbaby's een andere microbiŽle diversiteit hebben, is onduidelijk. De samenstelling van onze darmflora kan beÔnvloed worden door het innemen van probiotica, bacteriŽn die aan voeding zijn toegevoegd. Eerder hebben onderzoekers probiotica gegeven aan oudere huilbabyís en dat heeft geholpen om het huilgedrag te verminderen. De resultaten van het onderzoek van De Weerth en haar Wageningse collegaís kunnen als basis dienen voor toekomstige onderzoeken die willen kijken of vroegere toediening van probiotica aan babyís met bepaalde microbiŽle samenstelling preventief kan werken voor huilbabyís.