Miljardair en burgemeester van New York Michael Bloomberg (70) heeft ruim een miljard dollar aan Johns Hopkins University gegeven. Het geld gaat naar wetenschappelijk onderzoek en studiebeurzen voor arme studenten. Tientallen jaren geleden studeerde Bloomberg op Johns Hopkins af.
Uit dankbaarheid geeft hij nu 350 miljoen aan de universiteit. Als je daar eerdere giften bij optelt kom je op ruim n miljard. John Hopkins University geldt als n van de beste universiteiten in de wereld.
Bloomberg doet deze giften bewust in het openbaar. Hij had het ook geheim kunnen houden. Bloomberg hoopt dat zijn gulheid andere rijke Amerikanen aanspoort ook grote sommen weg te geven. Bloomberg heeft in totaal 25 miljard dollar. Hij wil dat hele bedrag weggeven voor hij dood gaat. Het is een ook protest-signaal: De overheid geeft te weinig aan onderwijs uit, zegt hij.
Bloomberg is een mooi voorbeeld van de Amerikaanse droom. Hij kwam met matige rapportcijfers op de universiteit maar vertrok er als een ster-student. Zij eerste gift in 1965 was bescheiden: Vijf dollar. Hij werd rijk met het naar hem genoemde bedrijf dat gespecialiseerd is in verkoop van financile data.
Bloomberg is op meer maatschappelijke terreinen actief: Hij pleit voor strengere wapenwetten, heeft in New York restaurants verboden nog langer ongezonde vetten te gebruiken, voerde een rookverbod voor parken in en maakt een einde aan de kolossale bekers zoete frisdrank die bijvoorbeeld McDonalds verkoopt. Bloomberg is niet de enige rijke Amerikaan die veel geld weg geeft. Bill Gates, oprichter van Microsoft, doet dat ook. Gates heeft al 28 miljard weg gegeven, vooral aan goede doelen in arme landen. Oprichter Mark Zuckerberg van Facebook heeft al 100-den miljoenen weggegeven.