Het reclamespotje dat automerk Volkswagen tijdens de Super Bowl wil uitzenden, zou racistisch zijn. Critici in de Verenigde Staten beweren dat de Jamaicaanse cultuur in de autoreclame belachelijk wordt gemaakt.
In het reclamefilmpje is een man is zo blij met zijn Volkswagen Kever dat hij spontaan met een Jamaicaans accent spreekt tegen zijn uitgebluste collega’s. Hiermee wordt ingespeeld op het stereotype beeld van de zorgeloze Jamaicaan en dat is racistisch, beweren sommige maatschappelijke organisaties in de Verenigde Staten.
‘Het is behoorlijk gruwelijk', zegt Ricki Fairley-Brown, voorzitter van het multiculturele marketingbureau Dove Marketing tegen de krant USA Today.
Daar wordt in Jamaica anders over gedacht. ‘Wij zien het als een compliment,’ zegt de Jamaicaanse minister van Toerisme en Entertainment, Wykeham McNeill. ‘Mensen moeten hun innerlijke Jamaica ontdekken en gelukkig worden.’ McNeill is zelfs met Volkswagen in gesprek over een samenwerking.
Volkswagen wil de reclame uitzenden tijdens de finale van het American football-seizoen, de Super Bowl. Met 110 miljoen kijkers is dat een van de best bekeken programma's van het jaar. De reclames van Volkswagen tijdens de Super Bowl zijn vaak veelbesproken. De commercial