Bijna één op de tien mensen hoort stemmen in hun hoofd die er niet zijn. Dat zegt Erica van den Akker, voorzitter van een informatieavond over en voor 'stemmenhoorders', die wordt georganiseerd door het Universitair Medisch Centrum in Groningen.
"Ongeveer 9 tot 10 procent van de bevolking heeft er wel eens mee te maken. Herkenbaar is wellicht dat je denkt dat je partner iets tegen je zegt. Wat zei je? Ik zei helemaal niks, schat. Maar bij 2 tot 4 procent wordt het sociale leven totaal ontregeld en dat kunnen kinderen, volwassenen of bejaarden zijn. Sommigen horen heel veel stemmen, wel 50, en dat gaat de hele dag door. Dat is een lijdensweg, hoor. Die zitten in hun eigen horrorfilm", aldus Van den Akker in een interview met het ANP.
Van den Akker: "Ik kijk graag naar politieseries en vaak denk ik na 3 minuten al: ja hoor, daar heb je weer de schizofrene moordenaar die stemmen hoort! Heel stigmatiserend. Het gebeurt natuurlijk wel dat het zo belastend wordt dat iemand een delict kán begaan. Maar de werkelijkheid is anders. Het gaat veelal om kwetsbare mensen. Ze kunnen nauwelijks een normaal gesprek voeren omdat ze al zo veel horen. Ze worden bang en raken in een sociaal isolement.''