De 17-jarige Haley Smith uit Alabama dacht drie jaar lang dat ze dood was. Uhh. Je zou denken dat ze helemaal doorgedraaid was toen ze dit begon te denken, maar dit was niet het geval. Het is echt een ziekte. Het syndroom van Cotard is iets waar waarschijnlijk niet veel mensen iets van zullen snappen. Gelukkig ook maar, misschien.

In het ergste geval van dit syndroom, denkt men dat ze al dood zijn. Hierdoor eten zij niet meer en sterven zij vervolgens door uithongering. Het is ook mogelijk dat zij denken dat een orgaan ‘dood’ is, of dat een ledemaat niet meer werkt. De extreme vorm van dit syndroom ligt dichtbij depressie, schizofrenie en kan het een gevolg zijn van een neurotische aandoening of hersenletsel zijn.

Haley vertelt: “Het gekke gevoel begon nadat mijn ouders gescheiden waren. Ik zat in de klas toen ik plotseling het vreemde gevoel kreeg dat ik dood was. Dit gevoel ging niet meer weg.” Toen ze naar huis liep, kreeg ze het sterke gevoel om langs te gaan bij een kerkhof.

Het gevoel was even weg, maar kwam een paar dagen later weer terug. “Ik had fantasieën over picknicken in grote velden. Ook keek ik eigenlijk alleen nog maar horrorfilms omdat ik kon ontspannen als ik naar zombies keek. Het voelde als een soort familie.”

Het heeft twee jaar geduurd voordat Haley naar een psychiater durfde te gaan, maar daar kreeg ze wel direct te horen dat ze het syndroom van Cotard had. “Het voelde goed dat ik eindelijk wist waar het gevoel vandaan kwam”, aldus Haley. Ze kreeg therapie en begon zich steeds beter te voelen. Maar dat was niet het enige waardoor zij weer de oude werd: "Door Disneyfilms begon ik me weer levend te voelen."
Ze vertelt dat de films haar een warm gevoel gaven: “Ik begon me af te vragen hoe ik me zo goed kon voelen als ik dood was. En besefte dat dit niet zo was.”