Het is een vreemd verhaal. Oekra´ne zou dolfijnen inzetten om duikers te vermoorden, explosieven onder schepen te bevestigen en mijnen te zoeken. Drie van de vijf dieren zijn nu ontsnapt.
De drie dieren zijn tijdens een oefening met hun begeleiders weggezwommen. Dat zeggen Oekra´ense media.
Het Oekra´ense ministerie van Defensie ontkent dat de drie dieren weg zijn. Ook wil het niet bevestigen dat het leger gebruik maakt van dolfijnen, ondanks foto's die met enige regelmaat opduiken in de media van dolfijnen met militaire apparatuur.
"Het was vrij gebruikelijk om dolfijnen te gebruiken in het leger", zegt een oud-Sovjetmilitair tegen het Russische persbureau RIA Novosti. "Als een mannetjesdolfijn een vrouwtje zag tijdens het paarseizoen, dan ging hij er altijd vandoor. Maar na een week kwam hij uit zichzelf weer terug."
Na de val van de Sovjet-Unie nam Oekra´ne de expertise in het trainen van dolfijnen over. Ze werden toen gebruikt voor humanitaire doelen, zoals het werken met gehandicapte kinderen.
Volgens een militaire bron van het persbureau RIA Novosti heeft Oekra´ne het trainingsprogramma hervat om vijandelijke zwemmers aan te vallen en mijnen te detecteren. Voor het aanvallen van zwemmers zouden ze wapens gebruiken die aan hun hoofd worden vastgebonden.