De Zweedse overheid en het Zweedse bedrijfsleven vinden het zo belangrijk dat iedere vrouw kan werken dat het stelsel van kinderdagverblijven een adembenemende omvang heeft. Uitschieters zijn de particuliere instellingen. Daar kan bijna alles.
De Suddeutsche Zeitung bezocht een van de paradepaardjes in Stockholm. Dat is de droom van iedere carrière beluste ouder. Je kunt er je kind iedere dag en nacht laten blijven, ook in het weekeinde. De kinderen krijgen te eten en tegen een kleine extra vergoeding kun je ook een magnetronmaaltijd meenemen als je je kind komt halen. Of ontbijten als je je kind komt brengen.
Het geheim zit hem in de financiering. De basis voorziening van kinderdagverblijven wordt vrijwel geheel betaald door de overheid en de werkgevers. Wie bereid is een beetje extra zelf te betalen, in dit voorbeeld 140 euro in de maand, krijgt heel veel waar voor zijn geld. De aanbieder is en commercieel bedrijf, dat gezonde winsten maakt. De Suddeutsche schrijft over de Zweedse situatie omdat de Duitse lokale overheden binnenkort verplicht zijn te zorgen dat voor ieder kind een opvangplaats beschikbaar is.