Een tegenvaller voor Henri Guaino, Frans parlementslid en fel tegenstander van het homohuwelijk. Hij stemde per ongeluk voor het homohuwelijk dat eerder deze week werd ingevoerd. Guaino, een van de meest homofobe politici in Frankrijk, gaf toe dat hij bij de stemming op het verkeerde knopje heeft gedrukt.
De politicus van de partij Union pour un Mouvement Populaire (UMP), publiceerde eind januari nog het boek ‘Mariage – Monsieur le Président, donnez la parole aux Français!’ (Huwelijk – Meneer de president, geef het woord aan de Fransen!) om zijn visie tegen het homohuwelijk kracht bij te zetten.
Guaino was niet de enige die zich vergiste bij de stemming. Luc Chatel, Marianne Dubois and Alain Chrétien, allemaal leden van UMP, brachten een verkeerde uit vóór het homohuwelijk. De politici eisen nu dat hun stem wordt veranderd.
Chatel zei tegen televisiezender France 3 TV dat hij tegen zijn zin voor het huwelijk heeft gestemd. Hij had iemand gemachtigd om tegen te stemmen, omdat hij zelf niet bij de stemming aanwezig kon zijn. Helaas voor hem stemde zijn gemachtigde vóór het homohuwelijk.
Dubois was ook niet in het land tijdens de stemming, volgens haar Facebook. Zij heeft dus ook misschien te maken gehad met een onwelwillende gemachtigde. Watr de reden was voor de verkeerde stem van Chrétien, heeft hij niet gezegd.
Het homohuwelijk werd met 331 tegen 225 stemmen aangenomen. Homoseksuelen kunnen nu ook trouwen en kinderen adopteren. Er was van tevoren veel discussie in Frankrijk over het wetsvoorstel.