Een Schotse avonturier gaat 60 dagen in absolute eenzaamheid leven. Daarvoor trekt hij naar een afgelegen rots in de Atlantische Oceaan.
Nick Hancock zal ongeveer twee maanden op Rockall gaan leven, een oude vulkaan die op ongeveer elf uur varen van het dichtsbijzijnde land ligt. Het record staat op 42 dagen, maar Hancock hoopt er 60 dagen te blijven. Hij neemt een voorraad water en voedsel met zich mee. In totaal heeft hij een halve ton aan materiaal nodig. Zodra het weer het toelaat, kan de Schot naar zijn tijdelijke woonplaats vertrekken. Op de rots zal hij een vast ritueel van oefeningen en veiligheidstests uitvoeren. Voor de universiteit St. Andrew’s zal hij ook monsters verzamelen voor onderzoek. De ervaren loper en klimmer zal een soort schuilkelder meenemen voor op de rots. Daarbuiten zal hij niet veel ruimte hebben. Rockall is 30 meter breed en 21 meter hoog.
De rots zou in 1810 voor het eerst zijn bezocht. Door de mogelijke aanwezigheid van olie en gasvoorraden rond Rockall hebben Ierland, IJsland en Denemarken het bezit van de rots al willen opeisen. In 1955 is Rockall door het Verenigd Koninkrijk geannexeerd, maar het eigendom wordt nog steeds betwist. Het vorige record van 42 dagen op Rockall werd in 1997 gevestigd door activisten van Greenpeace. Ze protesteerden tegen de exploitatie van olie en gas en doopten de rots om tot Waveland. Foto