Op een afgelegen eilandje in de Stille Oceaan is een graatmagere man in een bootje aangespoeld, die zegt 16 maanden op open zee te hebben doorgebracht.
De man, met lange haren en een lange baard, claimt in september 2012 vanuit Mexico op weg te zijn gegaan naar El Salvador, maar is daar nooit aangekomen. In plaats daarvan strandde zijn kunststoffen bootje een kleine anderhalf jaar later op een eilandengroep van koraalriffen, zo'n 12.500 kilometer verderop.
Twee Noorse studenten, die onderzoek aan het doen waren op het rif, troffen de schipbreukeling aan. De man, die zegt Jose Ivan te heten, had alleen een gescheurde onderbroek aan. Hij zou zijn avontuur overleefd hebben door schildpadden, vogels en vissen te eten. Ook zou hij schildpaddenbloed hebben gedronken als er geen regen was.
De studenten troffen geen visspullen aan boord aan, maar Ivan vertelde de dieren met blote handen te hebben gevangen. Er was inderdaad een schildpad aan boord, toen het bootje aan de grond liep. Volgens de man is hij in 2012 aan de trip begonnen met een vriend, maar die zou de reis niet hebben overleefd.