Waarom worden alle vrouwen halverwege hun leven toch onvruchtbaar? Het was lange tijd een groot raadsel. Biologen stellen nu de oorzaak te hebben gevonden: het is allemaal te wijten aan de mannen. Vrouwen kunnen eindelijk iemand de schuld geven voor alle narigheid tijdens hun menopauze. Onze mannen. Volgens een Canadese studie zorgen onze kerels ervoor dat vrouwen in de tweede helft van hun leven onvruchtbaar raken. Door de eeuwige jacht van mannen naar jonge vrouwen, zijn vrouwen van middelbare leeftijd onvruchtbaar geworden. Het is voor oudere vrouwen simpelweg niet meer 'nuttig' om vruchtbaar te zijn. De voorkeur van mannen gaat toch uit naar jongere dames. De gemiddelde leeftijd waarop de overgang begint ligt op 51 jaar. De menopauze is de laatste menstruatie van de vrouw. Alle eitjes in de eierstok zijn dan gebruikt. Het is een evolutionair raadsel waarom vrouwen halverwege hun leven onvruchtbaar raken.
Bij dieren komt de menopauze vrijwel niet voor. Alleen bij chimpansees (in gevangenschap) en mogelijk bij walvissen. Andere dieren die niet meer vruchtbaar zijn, sterven vrij snel. Hoe zit het precies? Er werd altijd aangenomen dat de overgang in de loop van de evolutie is ontstaan, omdat vrouwen op latere leeftijd een verhoogd risico hebben om te overlijden. Nog voordat het kind was opgegroeid. De nieuwe bevindingen zijn dan ook erg controversieel. Hoe komen de Canadese wetenschappers tot hun conclusie? De onderzoekers van de McMaster Univeristy in Hamilton stopten de menselijke voortplantingseigenschappen in een computersimulatie. Daaruit bleek dat vruchtbaarheid bij oudere vrouwen niet nodig is, omdat mannen toch de voorkeur hebben voor jongere vrouwen.
Een schrale troost: andersom zou het volgens de onderzoekers ook gelden. Als vrouwen massaal een voorkeur zouden hebben voor jonge mannen zouden zij in hun tweede levensfase minder of zelfs helemaal geen zaad meer hebben gehad.
Veel vrouwen ervaren de menopauze als een vervelende periode met veel lastige kwaaltjes. De overgang zorgt bij 1 op de 5 vrouwen voor zoveel klachten dat ze er dagelijks last van hebben. De periode kan wel 4 jaar duren. Veel voorkomende klachten zijn onder meer: Opvliegingen,
depressiviteit, hoofdpijn, gewichtstoename, transpireren, slapeloosheid, vaginale droogheid en seksuele problemen.