Een bijzondere vondst in Cambodja. Een Australisch team van archeologen ontdekte in de provincie Siem Reap een eeuwenoude stad die al die tijd verborgen lag in de jungle.
De stad 'Mahendraparvata' ontstond vermoedelijk 1200 jaar geleden en werd ontdekt op de berg Phnom Kulen. De stad is 350 jaar ouder dan de nabijgelegen toeristische tempel Angkor Wat. Zowel de tempel als de stad maakten deel uit van het Khmer-rijk, dat heerste in Zuidoost-AziŽ tussen de 9e en 15e eeuw.
De archeologen maakten gebruik van 'lidarsystemen', vliegende sensoren die met lasers een gebied in kaart kunnen brengen. De apparaten lieten zien dat er in het dichtbegroeide oerwoud nog iets verborgen lag. Een paar weken later vond het team tijdens een expeditie de overblijfselen van de stad: dertig verlaten, overwoekerde tempels, maar ook wegen, dijken en kanalen. De stad is waarschijnlijk ooit verlaten toen een periode van grote droogte aanbrak. De waterwerken in de stad konden de bevolking niet van genoeg water voorzien, waardoor de stad uiteindelijk leegliep en de natuur vrij spel kreeg.
Volgens een van de archeologen moet er in en rond de Cambodjaanse stad nog veel werk gebeuren. De lidarsystemen hebben volgens hem slechts een deel van Mahendraparvata blootgelegd. Foto