"Ik dacht dat ik een hartinfarct kreeg." Zo reageerde een van de Amsterdammers die een rekening van meer dan twee miljoen kregen van de gemeente. En dan ging het nog maar om één betalingstermijn.
"Al sla je me dood man, dat een vuilnisophaler zo veel kost!", zegt een andere Amsterdammer tegen de lokale zender AT5. "In het begin kon ik er nog wel om lachen, maar nu niet meer, want stel je voor dat je moet betalen."
Vierduizend mensen hebben zaterdag of maandag dezelfde verrassing in de bus gekregen, zegt de afdeling gemeentebelastingen. "Het zijn allemaal mensen met een betalingsregeling, die weten hoeveel ze moeten betalen, dus ik hoop dat ze snel hebben ingezien dat het een fout moest zijn." De betalingsregeling is voor gemeentelijke belastingen als afvalstoffenheffing, ozb en rioolheffing.
De gemeente heeft actie ondernomen zodra de fout werd ontdekt. Er is een excuusbrief onderweg naar alle gedupeerden. Die valt morgen bij hen in de bus. De oorzaak bleek uiteindelijk een technische fout. Er is verkeerde software gebruikt bij het versturen van de rekeningen naar de printer, waardoor er onjuiste bedragen zijn geprint. "En daarnaast is onze steekproef niet goed uitgevoerd", zegt de afdeling gemeentebelastingen, "anders hadden we het op tijd gezien." De gemeente denkt nog na wat ze de bewoners kan aanbieden voor de schrik.