Met een nieuwe dienst uit het Verenigd Koninkrijk kunnen rijke mensen zichzelf cadeautjes geven. Ze betalen tot 115.000 euro per jaar voor een verrassingsbox met onbekende inhoud.
‘s Werelds meest exclusieve abonnement. Zo adverteert het Britse bedrijf iVIP hun nieuwe cadeautjesservice BlackBox die deze week van start ging.
Exclusief is het zeker. Wil je zes keer per jaar een presentje ontvangen, dan betaal je 1200 Britse pond, omgerekend zo’n 1400 euro. Daarvoor krijg je een zwarte doos met rode strik met onbekende inhoud. Een verrassing dus.
Ook Nederlanders kunnen zich abonneren. Voor wie het verrassingspakket kan betalen, zullen de verzendkosten van 87 euro geen obstakel zijn.
Het periodiek opsturen van producten is een oud model, dat bekend is van bijvoorbeeld de boekenclub van ECI. Abonnementsvormen zoals BlackBox kennen door de opkomst van het internet een opleving. Ook in Nederland zijn meerdere bedrijven actief die zich bezighouden met het zogenoemde subscription commerce.
Zo stuurt cosmeticaconcern Glossybox maandelijks een doos aan klanten gevuld met producten van beautymerken. Kosten: 14,95 euro per maand, inclusief verzendkosten. Bij Razwar krijg je periodiek nieuwe scheermesjes opgestuurd en De Krat, Streekbox en The Greenbee zetten elke week een doos met verse etenswaren op je stoep.
Bij die bedrijven heb je een idee van wat je krijgt. Dat is bij de BlackBox niet het geval. De ‘premium box’ wordt gevuld met uiteenlopende, exclusieve producten: van dure wijnen tot horloges, gesigneerde boeken, handgeschilderde kunstwerken tot Polaroid-camera’s, aldus de site van BlackBox.
Voor de welgestelden die hier hun neus voor ophalen is er de ‘infinity box’, het duurste abonnement dat iVIP aanbiedt. Klanten betalen ruim 29.000 euro voor een driemaandelijkse verrassing. Hier is een consultatiegesprek bij inbegrepen, zodat het pakket kan worden afgestemd op de wensen van de gefortuneerde.
Het concept van BlackBox is niet uniek. Het Amerikaanse Svbscription biedt eenzelfde verrassingspakket met luxe-producten aan, zij het specifiek gericht op mannen. Een jaarabonnement kost 1310 dollar voor mensen die wonen in Nederland, inclusief verzendkosten. Bij MyBrownBox en BirchBox kun je ook jezelf maandelijks verrassen, maar voor een fractie van de prijs van Svbscription en Blackbox.
Er hebben tot nu toe dertig mensen interesse getoond in BlackBox, zegt Matthew Rowe, mede-oprichter van iVIP, tegen Marketwatch. Er is een belangrijke voorwaarde: cadeaus kunnen niet worden geruild, tenzij ze zijn beschadigd. Maar daarvoor heeft Rowe een oplossing: als iets je niet bevalt, geef je het gewoon cadeau aan iemand anders.