De Britse topkok Jamie Oliver heeft in zijn uitzending Jamie Olivers Food Revolution uit de doeken gedaan wat er allemaal in de hamburgers van de grote fastfood ketens terecht komt: minderwaardig rundvlees, dat anders voor hondenvoer gebruikt moet worden, wordt met ammoniumhydroxide weer voor menselijke consumptie geschikt gemaakt.
Deze methode is echter wettelijk toegestaan. Tot 15 procent aan minderwaardig vlees mag volgens de geldende regels in een product bijgemengd worden. Fastfood ketens als McDonalds, Burger King en Taco Bell hebben dat in de Verenigde Staten vanaf 2001 op grote schaal gedaan. Strikt genomen deden zij hiermee niets verkeerd. Ammoniumhydroxide ontstaat uit ammoniak en water, het splitst eiwitten en het gaat verzuring van het vlees tegen. Bovendien doodt het alle bacterien. Hierover werd al eerder bericht in de Huffington Post. Jamie Oliver is een campagne gestart om dit hondenvoer niet meer voor menselijke consumptie te gebruiken en hiermee heeft hij succes geboekt. McDonalds heeft na lang aandringen aangegeven dit omstreden vlees niet meer te zullen gebruiken, al beweren ze dat dit los zou staan van de uitzending van Jamie Oliver. Ook Burger King en Taco Bell hebben beloofd dit hondenvoer niet meer te zullen gebruiken.
Als u ook wilt weten of er misschien ammoniumhydroxide in uw maaltijd verwerkt is, kijk dan naar de kleine lettertjes op de verpakking, de stof wordt aangeduid met de code E 527.