Dat de Zweedse justitie zwaar geblunderd heeft is wel het minste dat je kan zeggen. Sture Bergwall, zogezegd de ergste seriemoordenaar die Zweden ooit gekend heeft en levenslang geïnterneerd werd blijkt nu zo clean te zijn als een onschuldig lammetje. Pijnlijk foutje. De Zweedse Hannibal Lector zou ruim 30 moorden en verkrachtingen op zijn naam hebben staan maar nu is gebleken dat al deze gruwelijke misdaden slechts een verzinsel waren.
Sture Bergwall werd in 1991 opgepakt voor een bankoverval. Nog voor deze misdaad werd hij al beschuldigd voor het martelen van vier kinderen en het neersteken van een vriend. Omwille van deze feiten werd hij datzelfde jaar nog opgenomen in een psychiatrische instelling. Het was daar dat de aan drugs verslaafde man zijn eigen fantasiewereld begon te creëren. "Omdat ze mij volpropten met benzodiazepines en omdat ze mij in therapie wijsmaakten dat ik een inslecht mens was.", verklaart hij in Het Nieuwsblad. Onder het pseudoniem "Thomas Quick" begon hij spontaan aan de lopende band moorden, verkrachtingen en kannibalisme te bekennen. Hij zou de 30 gevallen in totaal gepleegd hebben in zowel Zweden, Finland en Noorwegen. Puur op zijn bekentenissen - dus zonder tastbaar bewijs - werd hij tussen 1994 en 2001 voor acht moorden tot levenslang veroordeeld. Hij kwam terecht in een vicieuze cirkel van hoe gruwelijker de bekentenis, hoe meer geïsoleerd hij raakte en hoe meer pillen hij moest slikken. Uiteindelijk, na de psychotherapie trok hij in 2008 al zijn bekentenissen terug in. Er zat dus niets anders op om al de moordzaken te heropenen en dat leidde tot een verbazingwekkend resultaat: de Zweedse justitie moest zaak na zaak een onwaarschijnlijke reeks fouten toegeven.
Woensdag liet het parket de laatste overgebleven aanklacht varen, in de zaak van de verdwijning van een vijftienjarige in 1976, wiens stoffelijk overschot pas in 1993 werd teruggevonden. Volgens het parket staat zelfs de doodsoorzaak niet vast."De politie en de rechters zijn ongelofelijk naïef en goedgelovig geweest.", klinkt het.
Momenteel zit Sture nog opgesloten maar deskundigen zijn volop aan het onderzoeken onder welke omstandigheden hij vrijgelaten kan worden. Zelf blijft Bergwall er vrij rustig onder en is opgelucht dat de waarheid eindelijk gekend is. Hij is van plan het psychiatrisch ziekenhuis te vervolgen. "Dit is een dag van blijdschap en bezinning.", twitterde Bergwall naar z'n 5000 volgers.