Een vrouw die op een vlooienmarkt in New York een kettinkje kocht voor 11 euro, blijkt een juweel van kunstenaar Alexander Calder in handen te hebben.

Het sieraad wordt nu te koop aangeboden door veilinghuis Christie's. Dat verwacht er ongeveer 225.000 euro voor te krijgen.

De 38 centimeter lange zilveren ketting werd in 1938 gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Calder. Hij was een beeldhouwer die vooral bekend werd door zijn mobiles, vrijhangende objecten die in beweging worden gebracht door luchtstromen of wind. Tijdens zijn leven maakte Calder ook ongeveer 1800 sieraden. De meeste daarvan deed hij cadeau aan familie en vrienden.
De vrouw kocht het sieraad in 2005. Ze viel naar eigen zeggen vooral voor de tribale uitstraling ervan. Ze droeg het ongeveer vijf keer en oogstte er veel bewondering mee. Ze had er geen idee van dat dezelfde halsketting zestig jaar eerder nog was tentoongesteld in het Museum van Moderne Kunst.
Drie jaar na de aankoop bezocht ze een Alexander Calder-expositie en daar realiseerde ze zich dat haar ketting misschien ook wel van de hand van Calder was.
Het sieraad werd onderzocht door de Calder Foundation in New York en die bevestigde de herkomst ervan.
De veiling is 26 september. Foto