Een Italiaanse huidkankerpatiënte is succesvol geopereerd nadat ze voor de ingreep verdoofd werd met hypnose. De plaatselijke media noemen dit vandaag een 'mijlpaal'. De operatie gebeurde in Padua en duurde 20 minuten. De hypnose duurde 10 minuten.
'Toen de patiënt uit hypnose kwam, zei ze geen pijn te hebben. Ze werd onmiddellijk uit het ziekenhuis ontslagen', schreef de behandelend arts, Enrico Ferro, in het vakblad Anaesthesia. 'Dit geval bevestigt de efficiëntie van hypnose en toont aan dat het waardevol kan zijn als enige verdovingsmethode in bepaalde gevallen.'
De arts legde aan de Italiaanse radio uit dat hij de aandacht van de patiënt op een bepaalde zaak concentreerde, om haar af te leiden van al de rest, inclusief pijn. Hij voegde eraan toe dat hypnose bij 10 à 15 procent van de bevolking waarschijnlijk niet werkt. Nog eens 10 à 15 procent is er juist zeer gevoelig voor. De rest is er volgens Ferro gemiddeld gevoelig voor. De vrouw die in Padua behandeld werd, viel in die laatste categorie.