Facebook heeft het boek Mein Kampf van dictator Adolf Hitler van de suggestielijst verwijderd, nadat een boze Fransman de media opzocht. Hij kreeg het boek aangeraden door Facebook.
Dat meldt radiozender FranceInfo. Facebook raadt gebruikers boeken aan, gebaseerd op eerder gelezen literatuur, voorkeuren en meningen die door de sociale netwerksite zijn opgeslagen.
In dit geval had Pascal, een gebruiker uit het Franse stadje Belfort, enkele thrillers van de Britse schrijver Philip Kerr aan zijn favoriete boeken toegevoegd. De boeken spelen zich af in Berlijn ten tijde van de naziterreur. Daarna kreeg hij het boek Mein Kampf van Hitler aangeraden.
De gebruiker zocht afgelopen zondag boos de Franse media op. Hij noemt zichzelf 'allergisch voor extreemrechts' en wil daar niet mee geassocieerd worden. Pascal: 'Wat me vooral dwarszit, is dat Facebook Mein Kampf beschouwt als ieder ander boek.'
Na de commotie besloot Facebook het boek te schrappen van de suggestielijst in Frankrijk. Het is niet bekend of dat ook in andere landen is gebeurd.
Sinds afgelopen lente kunnen gebruikers boeken toevoegen aan hun Facebookprofiel, en worden automatisch aanraders voorgesteld. Facebook benadrukt dat de suggestielijst wordt gevormd door de mening van de gebruikers zelf. Bijna 30.000 Facebookers vinden Mein Kampf 'leuk'.
Hitler zette in Mein Kampf zijn nazistische denkbeelden uiteen, toen hij in 1924 in een gevangenis zat. Het is sinds 1974 bij wet verboden de Nederlandse vertaling Mijn Kamp te verkopen of te herdrukken. Bezit van het boek is niet verboden.
In Frankrijk is de verkoop toegestaan, maar moeten de misdaden van het naziregime op de eerste pagina vermeld worden.