Een 69-jarige Amerikaan moet een vrouw bijna een miljoen dollar schadevergoeding betalen omdat hij haar bewust genitale herpes bezorgde.
De 49-jarige mondhyginiste uit Beaverton leerde de man, een gepensioneerde tandarts, kennen via een datingsite. Op het vierde afspraakje kwam het na wat glazen wijn en een joint tot seks. De vrouw vroeg hem een condoom te gebruiken, maar al doende bleek hij dat niet te hebben gedaan.
Na afloop vertelde de man pas dat hij herpes had. De vrouw zette hem daarop buiten de deur, maar het kwaad was al geschied. Elf dagen later werd ze voor het eerst getroffen door een uitbraak van het virus, dat ondanks medicijnen geregeld weer oplaait. Dat ze het virus van de man kreeg, blijkt uit een gezondheidsverklaring die ze kort daarvoor had gekregen.
Tijdens de rechtszaak voerde de advocaat van de vrouw aan dat ze door de medicijnen tegen het herpesvirus last heeft van haaruitval. Bovendien kampt ze sinds de besmetting met angst en depressie, en is ze door de medicijnen die ze daarvoor krijgt ook nog eens 14 kilo aangekomen.
De advocaat van de tandarts voerde aan dat de vrouw de risico's van seks zou moeten weten. "Groei eens op. Kom op, jij bent volwassen, hij is volwassen, ze hadden seks. Ze is niet een onschuldig slachtoffertje."
De jury was niet onder de indruk van het verweer en oordeelde dat de tandarts de vrouw willens en wetens de vrouw had besmet. Hij moet haar een schadevergoeding van 900.000 dollar (720.000 euro) betalen. "We vinden allemaal dat hij het haar had moeten vertellen. Hij had de verantwoordelijkheid het haar te zeggen," zei een van de juryleden aan de website OregonLive.