Een tweejarig jongetje uit Saoedi-ArabiŽ is het jongste kind ter wereld dat een maagverkleining heeft ondergaan. De peuter met een gewicht van 33 kilo kampte met ernstig overgewicht, slaapapneu en misvormde benen.
Na diverse mislukte dieetpogingen, zaten de ouders van het knulletje met hun handen in het haar. In plaats van af te vallen, kwam het kind in een jaar tijd meer dan tien kilo aan. Ook de artsen in de obesitaskliniek zagen de operatie als laatste uitweg. Met een BMI van 41 onderging de peuter de risicovolle operatie. Inmiddels weegt de peuter 24 kilo en heeft hij een maaginhoud ter grote van een banaan.
In Nederland kampen ook steeds meer kinderen met overgewicht. Zo is 13 procent van de jongens en 15 procent van de meisjes te zwaar blijkt uit cijfers van TNO. Daarnaast lijdt 3 procent van de kinderen aan ernstig overgewicht; obesitas. Vanwege de Nederlandse behandelrichtlijn worden er in Nederland geen maagverkleiningen uitgevoerd bij kinderen.
Een chirurg in het universiteitsziekenhuis in Maastricht lapte deze richtlijnen drie jaar geleden aan zijn laars en hielp diverse kinderen door middel van een maagverkleining van hun obesitas af. Hij vindt juist dat deze kinderen snel geholpen moeten worden omdat ze anders alleen maar meer ziektes, waaronder kanker, een hoge bloeddruk en misvormingen, onder de leden krijgen. Foto