Zou het beter zijn voor de Spanjaarden en hun economie als ze teruggaan naar de tijdszone GMT, Greenwich Mean Time? Een commissie in de Spaanse Tweede Kamer adviseert de regering om onderzoek te doen naar de voor- en nadelen als Spanje de klok een uur terug zet.
Volgens de commissie leven de Spanjaarden "in een permanente jetlag" en moeten ze weer meer met de zonnetijd gaan leven.
Veel Spanjaarden beginnen nu vroeg met werken, "voor de zon uit". Tot de lunch, die veel later is dan in veel andere landen, hebben veel mensen er al een werkdag opzitten. Daardoor wordt er relatief lang gepauzeerd, stelt de commissie. Daarna werken ze nog uren door, terwijl die tijd minder productief wordt ingevuld.
Het gevolg is dat veel Spanjaarden 's avonds nauwelijks tijd hebben voor zichzelf of voor hun familie. Ze compenseren dat door laat naar bed te gaan. Het vroege opstaan en het laat naar bed gaan zou zorgen voor het constante gevoel van een jetlag. De Spanjaarden hanteerden vroeger wel de GMT-tijdzone, maar in de Tweede Wereldoorlog verplichtte Duitsland verschillende landen om de Midden-Europese tijd aan te nemen. Dictator Franco besloot dat ook Spanje zich daarbij moest aansluiten. Na de oorlog keerden Groot-BrittanniŽ en Portugal terug naar GMT. Frankrijk en Spanje bleven in de Midden-Europese tijd.
Volgens deskundigen is het niet alleen een kwestie van de klok een uurtje terugzetten. Bedrijven zullen ook de werktijden voor werknemers moeten aanpassen. Ook moeten ze ervoor zorgen dat de lunchtijd wordt vervroegd en wordt verkort, zodat hun personeel sneller aan het werk kan. Dan kunnen ze ook eerder naar huis.