Een mooi verhaal van een verstrikte walvis die gered wordt door mensen. Een bultrug walvis met de naam Foggy zat verstrikt in netten en oude kreeftvallen in de buurt van Long Island. Blijkbaar gebeurt dat vaker in die contreien, want een speciale Walvis (anti-)Verstrikkings Groep (“Whale Entanglement Crew”) werd op de walvis afgestuurd. Christine Callagher, een gids die bij de reddingsactie betrokken was, beschreef de situatie van Foggy: “Er zat een touw vast over haar hoofd, en over haar spuitgaten. Toen we voorzichtig dichterbij kwamen, zagen we dat er ook een touw vast zat aan haar staart. Ze sleepte een grote massa oude kreeftenvallen met haar mee.”

Er bleek ook een andere walvis in de buurt te zijn, Grommet. Deze walvis bleef de hele middag in de buurt van Foggy, terwijl het team probeerde de verstrikte bultrug te bevrijden. Op het moment dat eindelijk het laatste touw doorgesneden was, maakte Grommet een grote sprong en brak hij uit het water.

Callagher: “Ik zal iedereen bestrijden die beweert dat alleen mensen intelligente en empathische dieren zijn. Grommet verliet nooit Foggy’s zijde. … Foggy liet toe dat de redders haar benaderden op minder dan een meter afstand. Rustig liet ze hen haar los snijden. En nu komt het werkelijke fantastische: op het moment dat het touw van Foggy’s hoofd afkwam, dook Grommet, en vloog uit het water in een spectaculaire sprong. Vertel me niet dat hij dit niet aan het vieren was!”

Hier lees je het hele verhaal over Foggy en Grommet. Gevonden via Grist.