De grootste Zuid-Koreaanse tabaksproducent trekt een reclamecampagne terug na beschuldigingen van racisme. Op posters uit die campagne zijn apen afgebeeld die verkleed zijn als verslaggevers. De verklede apen roepen "Afrika komt eraan".
Het sigarettenmerk heet 'This Africa' en de tabak komt volgens producent KT&G voor een deel uit Afrika. Op de sigarettenpakjes staan apen afgebeeld die tabak drogen.
De Afrikaanse Tabakscontrole Alliantie laat weten diep gekwetst te zijn door het schaamteloze en beledigende gebruik van de spottende beelden. "Het is ten minste cultureel ongevoelig. Afrika belachelijk maken om een dodelijk en ongezond product te verkopen, is onacceptabel", aldus een woordvoerder tegen de BBC.
KT&G laat weten dat de advertentiecampagne deze maand nog teruggetrokken wordt. "We hadden absoluut niet de intentie om iemand te beledigen", zei een woordvoerder. "We hebben apen gekozen omdat het zulke leuke dieren zijn en ze doen mensen denken aan Afrika."
De sigarettenpakjes waar ook apen op staan, worden niet aangepast. Het bedrijf vindt de verpakking niet beledigend. Foto