Een racistische profielfoto op Facebook zorgt voor opschudding in Zuid-Afrika. De politie onderzoekt de beweegreden achter een foto van een grijzende blanke man die gehurkt en gewapend poseert bij een zwart jongetje dat dood lijkt te zijn.
De Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times kwam eergisteren op de proppen met een cover waarop de bewuste foto stond. De man van op de foto meldde zich meteen bij de politie. Naar eigen zeggen poseerde het jongetje en kreeg hij daar geld voor. De foto dateert van 2007 en de man vraagt zich af waarom die nu opnieuw opduikt. Hij deed het al eerder, maar moet zich dus opnieuw verantwoorden voor de 'aparte' keuze van compositie...
De foto werd nu opgemerkt op de pagina van Eugene Terrorblanche, een naam die verwijst naar de vermoorde leider van de Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) Eugene Terre'Blanche. "Eugene" heeft 590 vrienden, maar niemand liet zijn commentaar achter. De afbeelding is nochtans sinds 24 juni 2010 opgeladen. Het is nog niet zeker of de foto echt is of gemanipuleerd. De gezagvoerders hebben enkele details over zieke geest "Eugene": hij liep school in Krugersdorp (Johannesburg, Zuid-Afrika) en is vermoedelijk zelfstandig ondernemer in wapens en pepperspray. Voorlopig zorgen die gegevens voor geen enkel spoor.
De politie heeft dus nog veel werk voor de boeg, maar focust zich in eerste plaats op een mogelijke moord op het kind. Als de man van op de foto de waarheid vertelt, is het zwarte jongetje gezond en wel. McIntosh Polela van de gerechtelijke politie vraagt zich dan ook af of de lokale politie alle pistes - ook die van mishandeling - heeft uitgesloten toen de controversiŽle foto 4 jaar geleden voor het eerst opdook. Het rapport krijgt Polela vandaag nog op zijn bureau.
Miranda Jordan, directeur van kinderrechtenorganisatie 'Women + Men Against Child Abuse' meldt dat iedereen die met de foto in contact kwam, gestraft kan worden. Volgens de rechten van het kind moet een getuige van kindermishandeling dit onmiddellijk melden bij het dichtstbijzijnde politiestation. Wie dat niet doet, kan een celstraf riskeren.
De politie vraagt de sociale netwerksite Facebook om te helpen de identiteit van de man op de foto te achterhalen. De foto's druisen in tegen de vooropgestelde regels van Facebook, dus de site kan ook zelf een onderzoek instellen. FB komt deze keer niet onder vuur te liggen. "De site moet niet met de vinger gewezen worden, de persoon die de foto op zijn profiel zette is zonder Facebook ook racistisch", aldus digitale mediadeskundige en advocaat Paul Jacobson.
Ondertussen gaat de felbesproken profielfoto de hele wereld rond. De anti-pagina's en protestgroepen op Facebook zijn niet meer te overzien. Sommige tegenstanders zijn van mening dat de 590 vermoedelijke vrienden van "Eugene" allemaal gearresteerd moeten worden. Massaal 'defrienden' is de boodschap!