In het diepste geheim werd donderdag het eerste dna-restaurant van ons land geopend. De gerechten zijn niet alleen smaakvol, het zou je ook jonger maken en je prestaties verhogen. Dat klinkt klinkt nogal freaky...

Zelden is een persbericht zo cryptisch als de aankondiging van het nieuwe dna-restaurant Samhoud Foodlab. 'De hoofdstad moet zich opmaken voor de opening van de grootste innovatie op het gebied van gastronomie', staat er.

Een primeur, met op het menu gerechten van genboosters met dna-extracten.

Dat schreeuwt om opheldering. Tweesterrenchef Osir Betsale licht toe: "Wij voegen aan het eten allerlei dna-extracten toe. Die zorgen voor de ontwikkeling van verschillende genboosters die allerlei positieve effecten op ons lichaam hebben. Neem bijvoorbeeld de RejuvinationBooster. Deze booster gaat het verouderingsproces tegen." De boosters worden ontwikkeld met een techniek die al meer dan tien jaar wordt gebruikt bij onder andere kankertherapie.

Gasten hebben een keuze uit meerdere 'boosts', verwerkt in allerlei gerechten. "Meer concentratie nodig? Dan is er keuze uit allerlei shakes. Maar we hebben ook warme gerechten voor mensen die meer energie nodig hebben", vertelt Betsale.

Prijzen variëren van 5 euro voor een shake tot 35 euro voor een driegangenmenu. Belooft het restaurant wonderen of kan het eten echt allerlei processen in het lichaam op gang brengen?

Voedingshoogleraar Jaap Seidell neemt geen blad voor zijn mond: "We hebben er op de VU goed naar gekeken en we kunnen niet anders concluderen dan dat het klinklare onzin is. Allereerst is het niet wetenschappelijk onderbouwd. Er is geen enkel onderzoek dat stelt dat de claims kloppen. Los van het bewijs zou het ook helemaal niet kunnen werken. DNA zit al in alles wat we eten, dus dat is niet nieuws. En wat gebeurt daar mee? Het lichaam breekt het direct weer af."