Baby’s herkennen liedjes die ze hebben gehoord in de baarmoeder. Dat zou blijken uit nieuw onderzoek.

Als baby’s in baarmoeder regelmatig de melodie van een slaapliedje horen, reageren hun hersenen tot vier maanden na de geboorte nog bijzonder sterk op de tonen van deze muziek.

De bevindingen suggereren dat foetussen in de baarmoeder geluiden kunnen herkennen en onthouden.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Helsinki in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Aan het onderzoek namen 24 vrouwen deel die in verwachting waren. De helft van de proefpersonen kreeg de opdracht om tijdens de zwangerschap vijf dagen per week de melodie van het slaapliedje ‘Twinkle twinkle little star’ af te spelen voor hun ongeboren kinderen.

Na de geboorte van de kinderen, werd met hersenmetingen bepaald hoe sterk hun hersenen op het slaapliedje reageerden.

De baby’s die de muziek al in de baarmoeder hadden gehoord, bleken een veel sterkere reactie te vertonen dan de andere kinderen.

“Dit is de eerste studie waarbij is bijgehouden hoe lang herinneringen van foetussen in hun brein aanwezig blijven”, verklaart onderzoeker Eino Partanen op nieuwssite ScienceDaily.

“De resultaten laten zien dat baby’s op zeer jonge leeftijd al in staat zijn tot leren en dat de effecten van het geleerde lange tijd meetbaar blijven in hun brein.”

Het is nog onduidelijk met welk mechanisme het onvolgroeide brein van baby’s de liedjes onthoudt. “Deze vroegste mechanismen van het geheugen zijn nog onbekend”, aldus hoofdonderzoekster Minna Huotilainen.