Succesvolle Brabantse artiesten zoals Laura Jansen uit Breda en Joris Linssen uit Eindhoven krijgen duizenden euro's subsidie voor optredens in het buitenland. Dat schrijft het Algemeen Dagblad maandag. In totaal betaalde het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) dit jaar 800.000 euro, schrijft de krant.
De krant heeft een overzicht in handen van het Fonds Podiumkunsten, waarop alle bedragen vermeld staan.
Singer-songwriter Laura Jansen kreeg 7.500 euro subsidie voor haar optredens in China en Joris Linssen kreeg met zijn band Caramba 4.000 euro voor concerten in Mexico.
VVD'er Arno Rutte is verbijsterd over de lijst. Hij vindt het idioot dat de overheid de reiskosten van artiesten betaalt die al succesvol zijn en zelf genoeg geld verdienen.
In de krant staan de reacties van een aantal artiesten die gebruik maakten van de subsidiepot, zoals Caro Emerald. Haar producer heeft laten weten dat de subsidie wel nodig is. Hij zei dat het vreselijk veel geld kost om jezelf in het buitenland te promoten.
Verder zegt hij dat succes in het buitenland belangrijk is voor de Nederlandse muziek en dus ook voor de Nederlandse economie.