Een man die voor zijn werk 62 mensen executeerde in de Amerikaanse staat Virginia heeft spijt gekregen van het werk dat hij 17 jaar lang had gedaan.

Hij beschrijft zijn werkervaringen in een boek en doet ook in The Guardian zijn verhaal. Op die manier voert de man, Jerry Givens, campagne tegen de doodstraf in zijn staat. Van 1982 tot 1999 was hij werkzaam als beul zonder het zijn familie en vrienden te vertellen. Bij het accepteren van de baan had hij nooit verwacht daadwerkelijk mensen te moeten ombrengen.

In antwoorden op vragen zegt Givens onder meer de voorkeur te geven aan elektrocuteren in plaats van een injectie, omdat deze manier in zijn ogen meer humaan is. "Bij een injectie van giftige chemicaliŽn zie je de stoffen de arm van de veroordeelde ingaan en zie je direct het effect op het lichaam", vertelt Givens. Ook het proces vooraf aan de executie legt hij uitvoerig uit.

Hij stopte met executeren, omdat hij zelf in de cel belandde vanwege het witwassen van geld. Naar eigen zeggen heeft hij een 'oneerlijk proces' gehad. Toen hij twijfelde over zijn eigen proces kwam hij tot het besef misschien ook onschuldige mensen geŽxecuteerd te hebben. "Het is iets wat ik nooit leuk gevonden heb," aldus Givens.