Kinderen hebben een rijke fantasie, maar de verhalen van de vijfjarige Ryan zijn zo bizar en kloppend, dat het jochie nog best wel eens de waarheid zou kunnen vertellen.

De kleuter beweert dat hij in een vorig leven Hollywoodagent was en vertelt in geuren en kleuren over het leven achter de schermen in de jaren dertig, z’n ontmoetingen met Marilyn Monroe en Rita Hayworth, die een van z’n beste vriendinnen was.

Moeder Cyndi wist het zeker: reďncarnatie is onzin. Toch hebben de opmerkelijke verhalen van haar zoontje haar mening veranderd.

Het leek de Amerikaanse een goed idee om wat boeken over Hollywood mee te nemen voor Ryan, om te kijken hoe hij daarop reageerde. Toen een foto uit 1932 voorbij kwam, een beeld van de filmset Night After Night, wees hij een man aan: Mama, dit ben ik. Ik heb mezelf gevonden.

Het wordt nog vreemder: Ryan beschreef vervolgens een scčne uit de film, waarin een kast vol wapens te zien is. Als Cyndi ‘s avonds de oude film opzoekt, komt de door Ryan genoemde scčne daadwerkelijk in de film voor.

Cyndi moest haar verhaal kwijt en schoof op de bank bij psychiater Jim B. Tucker. Hij en zijn team probeerden de op de foto aangewezen man te identificeren en kwamen tot de ontdekking dat het gaat om een zekere Marty Martin.

Marty Martin blijkt inderdaad een Hollywoodagent uit Los Angeles. In 1963 – bijna vijftig jaar voor de geboorte van Ryan – overleed hij aan kanker.

Ryan had ook verhalen over ‘zijn’ familie: z’n twee zussen en z’n moeder, een vrouw met bruine krullen. Wat blijkt: Marty had twee zussen en de omschrijving van zijn moeder klopt als een bus, aldus Tucker.

De kleuter weet zelfs te vertellen over Marty’s dood. Hij zei namelijk dat hij in een kamer met nummers op de deur is gestorven. Ook dat detail lijkt te kloppen: Marty stierf in een ziekenhuiskamer.

Psychiater Tucker schreef naar aanleiding van het opmerkelijke verhaal van Ryan een boek: Return to Life. Hierin staan meer verhalen van kinderen die er zeker van zijn dat ze gereďncarneerd zijn.