De Europese Unie moet stoppen met het betalen van het loon van ambtenaren in de Gazastrook. Een deel van het geld gaat naar mensen die helemaal niet werken, zegt de Europese Rekenkamer.

De EU betaalt, als belangrijkste donor, eenvijfde van het salaris van 170.000 ambtenaren, leraren en artsen in de Palestijnse gebieden.

De Europese Rekenkamer heeft onderzocht waar de financiŽle steun van de EU aan is besteed. Tussen 2008 en 2012 ging een miljard euro naar de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever.

Uit het onderzoek blijkt dat in de Gazastrook lang niet alles terechtkomt waar het moet. Zo bleek dat bij een overheidsinstelling waar 125 mensen op de loonlijst staan, er 90 niet werkten. Op een andere plek bleek 40 procent niet in publieke dienst te zijn.
Hans Gustaf Wessberg van de Rekenkamer zegt dat de situatie zo onoverzichtelijk is door de splitsing binnen de Palestijnse Autoriteit: in de Gazastrook is Hamas aan de macht, op de Westelijke Jordaanoever de Fatah-partij van president Abbas.
De Rekenkamer adviseert om ambtenaren in de Gazastrook niet langer te betalen. Het geld zou naar de Westelijke Jordaanoever moeten gaan.