Kortingen tot 70 procent op producten die nog perfect te gebruiken zijn, maar die supermarkten niet meer in hun rekken willen. Dat is het concept van de Nederlandse outletkruidenier Stam. “Door het enorme succes open ik straks wellicht een vestiging in België.”

Kerstcarpaccio voor 1 euro, blikjes tonijn voor 2 euro (normaal 7 euro), pakken Cola van 5 euro (normaal minstens 13 euro)… Wie in de outletsupermarkt van het Noord-Hollandse Schagen gaat shoppen, doet gouden zaken. Alles kost er 50 tot 70 procent minder dan in de gewone supermarkten.

“Wij bieden producten aan die afgekeurd zijn voor supermarkten”, legt uitbater Willem-Jan Stam uit. “Ze zijn nog niet over datum, maar werden uit de rekken geweerd door een fout etiket, een foute streepjescode, een gedateerde verpakking, omdat ze uit het assortiment verdwijnen of een houdbaarheidsdatum hebben die in zicht komt. Het is doodzonde om die producten weg te gooien.”

Veel mensen weten niet dat de meeste voedingswaren na de houdbaarheidsdatum nog perfect eetbaar zijn. Die datum is slechts een kwaliteitsgarantie van de producten, geen veiligheidswaarschuwing. “Helaas mag ik geen producten meer verkopen als de houdbaarheidsdatum verstreken is, want dan krijg ik de Voedsel- en Waren Autoriteit op mijn dak”, zegt Stam.

In Vlaanderen gooien we jaarlijks tussen de 500.000 en 600.000 ton voedsel weg. Dat is 89 kilo per Vlaming.