Dertien mannen uit Oldeberkoop zijn door de politie opgepakt vanwege ontvoering van de mascotte van pretpark Walibi World in Biddinghuizen.
De mannen hadden kangoeroe Walibi achter op een aanhanger geladen in het kader van hun traditionele oudejaarsstunt.
De mannen uit Olderbekoop hadden de kangoeroe volgens een woordvoerster van het pretpark 'op vakkundige wijze' verwijderd. Walibi staat normaal gesproken op de grote wereldbol bij de ingang van het attractiepark. De dieven wilden bij de nieuwjaarsviering met het beeld gaan rondrijden in hun dorp.
De politie kreeg zaterdag meerdere meldingen van ooggetuigen. Die vonden het nogal verdacht dat ze Walibi zagen langsrijden op een aanhangwagentje. De politie wist de mannen aan te houden. Enkele andere daders meldden zich vervolgens uit eigen beweging op het politiebureau.
Walibi verbleef na de diefstal tijdelijk op het politiebureau in Lelystad. De kangoeroe is in de loop van zondag weer teruggekeerd bij het pretpark, bevestigde een woordvoerster. Volgens haar is het beeld onbeschadigd en wordt Walibi zo snel mogelijk weer op de wereldbol geplaatst. "We zijn blij dat hij terug is", aldus de zegsvrouw.
De dertien mannen hebben een proces-verbaal gekregen en mochten daarna weer naar huis. Het bleek dat de Friezen in dezelfde nacht van vrijdag op zaterdag het beeld van dressuurpaard Bonfire van Anky van Grunsven hadden willen stelen. Dat heeft de politie in Brabant kunnen voorkomen.