De paarse tomaten zijn ontwikkeld in Groot-Brittannië, maar de grootschalige productie vindt sinds kort plaats in Canada. Nu staat de eerste 1200 liter paars tomatensap klaar voor verzending naar Europa. De paarse kleur komt van een pigment, bekend als anthocyaan. Dit is een antioxidant die volgens studies op dieren kan helpen bij de bestrijding van kanker.
Wetenschappers zeggen dat de nieuwe tomaten de voedingswaarde van vrijwel alles waar tomaat in zit, van ketchup tot pizza's, kan verbeteren. Het paarse pigment is het gevolg van een genetische modificatie van de tomaatplant met het gen uit de Snapdragon plant. Dit leidt tot een wijziging binnen de tomaatplant waardoor deze anthocyaan gaat ontwikkelen. De tomaten werden ontwikkeld in het John Innes Centre in Norwich, maar de teelt vond plaats in Canada, waar de wetgeving gunstiger is voor genetisch gemodificeerde producten. De man achter het nieuwe product, prof Cathie Martin, hoopt met de eerste levering van grote hoeveelheden paars tomatensap de toestemming te krijgen van de kritische onderzoekers in de Europese Unie om het nieuwe product daar op de markt te mogen brengen. Volgens hem zouden er geen schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid bestaan. Foto


. Dat veel tomaten zo weinig smaak hebben, komt omdat ze te snel te groot moeten worden, de Duitsers noemen die tomaten: Wasserbomben. Het ontbreken van smaak staat los van de kleur. Aan de andere kant: de mens is bezig met groenten in het algemeen en met tomaten in het bijzonder te knoeien. De Wasserbomben zijn ontstaan uit winstbejag, de grote tomaten waren geen succes en hadden weinig smaak. Hebben genetisch gemanipuleerde tomaten de toekomst of zal dat ook een mislukking blijken te zijn? De meningen zijn verdeeld, ik hoop op commentaren van jullie.
helemaal mee eens, te veel risico
Oudgediende
