Een Duitse schatgraver heeft in de deelstaat Rijnland-Palts een 1500 jaar oude schat opgegraven. Het gaat om onder meer gouden broches in de vorm van bladeren, een zilveren kom en gouden en zilveren beeldjes.
Een plaatselijke archeoloog noemt de schat ongekend in de regio. Volgens hem is de vondst is zeker een miljoen euro waard.
De vondst wordt door archeologen een barbarenschat genoemd, omdat hij stamt uit de tijd dat Teutoonse stammen rovend de grenzen van het instortende Romeinse Rijk overtrokken. Mogelijk heeft een Romeinse rijke zijn eigendommen veilig willen stellen, of gaat het om een vergeten buit.
De politie is overigens een onderzoek begonnen naar de persoon die de schat met een metaaldetector vond. Doordat de schat illegaal werd opgegraven, is veel archeologische informatie verloren gegaan. Ook raakten delen van de schat, zoals een vergulde inklapstoel, beschadigd.

De vinder was al begonnen met het doorverkopen van de schat op de zwarte markt. Toen de archeologen daarachter kwamen, heeft de plunderaar onder druk de rest van de schat overgedragen aan de autoriteiten. Er wordt nog gekeken hoeveel stukken zijn doorverkocht.

De schat zal binnenkort voor het publiek worden tentoongesteld.
Foto