De oudste mens ter wereld is jarig. De Japanse Misao Okawa mag 116 kaarsjes uitblazen.
Misao Okawa werd geboren in Osaka, op 5 maart 1898. Ze is al sinds 12 juni 2013 de oudste levende mens ter wereld.
De jarige job leeft in de buurt van Osaka. Ze eet drie grote maaltijden per dag en slaapt gemiddeld acht uur, laat een woordvoerder van het bejaardentehuis weten. Haar favoriete maaltijd is sushi. "Vooral makreel, op azijn gestoomde rijst." Verzorgsters geven haar dat minimaal één keer per maand.
Okawa trouwde in 1919 met Yukio Okawa. Maar hij overleed al in 1931, 83 jaar geleden dus - het verdrietigste moment uit haar leven, zo vertelde ze eerder deze week. Samen kregen ze drie kinderen.
De gelukkigste momenten uit Okawa's leven waren haar huwelijk en de geboorte van haar drie kinderen, waarvan er nog twee in leven zijn: een zoon van 94 en een dochter van 92. De jarige heeft vier kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. Naar verluidt is ze de tiende persoon op aarde die ooit 116 jaar is geworden.
Japan kent overigens veel oudjes: het land telt bijna 55.000 honderdjarigen, van wie er 282 ouder zijn dan 110. Experts vinden dat niet gek. Het land kent een goed gezondheidssysteem en er is veel gezonde voeding. Bovendien worden mensen op hoge leeftijd vanuit de maatschappij gestimuleerd om fit te blijven.
De oudste Nederlander aller tijden was Henny van Andel-Schipper. Zij overleed in 2005 op 115-jarige leeftijd. Op dit moment is Egbertje Leutscher-de Vries de oudste persoon in Nederland. Zij is 111.
Foto