De 16-jarige Donny van Schaik is één van de eerste dwarslaesie-patiënten in Nederland die weer leert lopen met een zogenoemd exoskelet.

Revalidatiecentrum Heliomare heeft zo'n looprobot aangeschaft. Het exoskelet neemt de bewegingen van de benen over en zo kunnen patiënten met een dwarslaesie weer staan en lopen.

Donny is één van de vier patiënten die mogen revalideren met het pak. Hij werd oktober vorig jaar geschept door een shovel toen hij op zijn scooter over een rotonde reed. Bij dat ongeluk liep hij een dwarslaesie op en kon hij niet meer lopen. Wel had hij nog een beetje gevoel in zijn benen en daarom kwam hij in aanmerking om te revalideren met het exoskelet.

"Voor patiënten met een dwarslaesie kan het skelet een middel zijn om te komen tot lopen," zegt revalidatiearts Willemijn Faber. "Ook kan het trainen met het skelet invloed hebben op onder andere de blaas- en darmfunctie, pijn, spasticiteit en kwaliteit van leven."

Het skelet is in de VS ontwikkeld, in eerste instantie om militairen te helpen bij het dragen van zwaar materieel. Heliomare heeft het pak aan kunnen schaffen dankzij donaties.
Foto